6 MILIONÁŘSKÝCH ZVYKŮ, KTERÉ MI ZMĚNILY ŽIVOT

Jakých šest zvyků stojí za to zařadit do svého života, aby se vám dařilo lépe nejen po finanční a investiční stránce? Lidé v tomto směru často hledají nějaké převratné skoro až kouzelné formulky a tak vás možná překvapí, jak jsou následující zvyky jednoduché, ale o to účinnější.

Statistiky ukazují, že 80% milionářů dosáhlo svých úspěchů vlastním přičiněním. To znamená, že se většina nejbohatších lidí světa nenarodila do bohaté rodiny a nepřišla ke svému jmění prostřednictvím dědictví, ale naopak většina z těchto lidí dosáhla svého bohatství konzistentní prací a strategickým investováním.

Od doby, kdy jsem následující zvyky zařadila do svého běžného života a do určité míry do svých investičních rozhodnutí, tak se mi daří dosahovat mnohem lepších výsledkůneztrácím čas a energii u nesprávných věcí. Pokud je toto i vaším cílem, tak bych se na následujících řádcích s vámi ráda podělila o to, o jaké zvyky jde a jak je můžete uplatnit ve vlastním životě.

1. Lidé, kterými se obklopujeme

Možná už jste slyšeli citát „ukaž mi své přátele a já Ti ukážu Tvoji budoucnost“. Tento citát podporuje studie, která tvrdí, že pokud začne mít váš přítel potíže s obezitou, tak vy sami máte o 45% vyšší pravděpodobnost, že během následujících dvou až čtyř let přiberete na váze.

Mnohem překvapivější však je, že pokud začne mít s obezitou potíže přítel vašeho přítele, tak se u vás zvýší pravděpodobnost toho, že přiberete, o 20%. Takže i přestože toho dotyčného člověka neznáte, to na vás stále bude mít nějaký dopad.

K velmi podobným výsledkům pak došly i další výzkumy, které se zabývaly kouřením cigaretpocitem štěstí. Takže v případě, kdy váš přítel kouří, se zvyšuje pravděpodobnost, že tomuto nešvaru propadnete také. A stejně tak v otázce štěstí je mnohem pravděpodobnější, že pokud je váš přítel šťastný, tak budete šťastní také. A úplně stejně můžeme pokračovat dál i v otázce finanční nebo investiční gramotnosti.

Výzkumníci pro tato zjištění hledali nějaké vysvětlení a jako nejpravděpodobnější se zdají být normy, jinými slovy to, jak člověk vnímá, co je vlastně normální. Pokud je váš přítel obézní, tak to určitým způsobem formuje vaše vnímání toho, co je přijatelná tělesná velikost a vaše chování se podle toho mění. Takže vaši přátelé a lidé, kterými se nejvíce obklopujete a trávíte s nimi nejvíc času, pak skutečně mají vliv na vaši budoucnost.

2. Pravidelné vycházení z komfortní zóny

Tento bod byl pro mě osobně asi nejdůležitější a řekla bych, že jeho uvědomění mě formovalo nejvíc. Ať už se pustíte do čehokoli, tak se v dnešní době můžete setkat s tvrzením, že by to mělo jít snadno a v podstatě stačí mít sen, správně si přátmanifestovat. Jakékoli nepříjemnosti jsou vyloučeny. A pokud se dostaví, tak to, co děláte, asi pro vás nejspíš není to pravé ořechové.

Já bych k tomuto ráda uvedla takové dva svoje osobní příklady.

První je investování do akcií, které úplně zbožňuju, beru ho svým způsobem jako životní styl a hrozně mě baví, ale i tak se najdou chvíle, kdy jsem unavená a třeba se mi nechce zrovna pročítat finanční výkazy a nebo se ukáže, že se příběh firmy nečekaně zhoršil a musím se rozhodnout, jak s danou novou situací naložit.

A druhým příkladem je YouTubový kanál a celkově projekt Úspěšná investorka, který mi dává obrovský smysl a setkala jsem se díky němu se spoustou úžasných chytrých žen a jejich životními příběhy. Ale součástí toho celého balíčku jsou občas i některé dost nevybíravé komentáře pod videi, které nejsou úplně motivační.

I tak v obou případech převažují pozitiva a naučila jsem se, že k tomu, aby člověk v životě dosáhl něčeho většího, tak zkrátka musí vystupovat ze své komfortní zóny. Když přijdou nepříjemné situace, nekomfortní okamžiky a objeví se otázka, jestli mi to vlastně stojí zato a jestli by nebylo lepší prostě přestat, tak je potřeba se vzchopit a pokračovat.

Pokud se budete držet své komfortní zóny a vyslyšíte všechny důvody, proč s něčím přestat, tak nikdy nebudete vědět, čeho jste schopní a nezjistíte, co by vás mohlo potenciálně čekat na druhé straně. To platí, ať už se pouštíte do investování nebo jakéhokoli jiného projektu.

A pokud se zajímáte o investování do akcií, mrkněte na nabídku vzdělávacích kurzů ZDE. Třeba vás některý z nich zaujme.

3. Tlak na work life balance

Neustále jsme obklopeni obrázky, jak se naši přátelé někde dobře baví, jak jedou na skvělou dovolenou, kupují si nové auto, žijí svůj nejlepší život a tenhle neustálý tlak ve vás může vyvolávat pocit, že pokud to neděláte taky, tak vám něco utíká.

Když se ale dokážete na tohle všechno podívat z nadhledu, tak si uvědomíte, že pokud obětujete několik takových dočasných okamžiků, co všechno můžete potenciálně získat v dlouhodobém horizontu svého života, když na sobě budete pracovat.

Kulturu užívání si a požitkářství občas propagují lidé, kteří se už vypracovali, jsou na vrcholu a mají tu nejtěžší fázi tvrdé dřiny za sebou. Můžou si už dovolit tým, delegovat svou práci a dosáhnout rovnováhy, nebo toho, čemu se dnes říká work life balance. Předtím, ale museli mít silnou touhu a během výstupu na vrchol museli ledasco obětovat a o tom se už moc nemluví.

Proto nejlepším lékem na to, jak nenechat svoji pozornost odvádět jinam a vydržet u toho, do čeho se pustíte, je najít smysl, proč to děláte. Vědět, že to, co děláte, je součást nějakého většího obrazu, který si pro sebe vytváříte.

Osobně jakmile mám pocit, že mě začínají ovládat pochybnosti, tak si připomenu, proč dělám to, co dělám a že všechny malé oběti, které udělám teď, budou na konci stát zato.

4. Milionářská pyramida

Kdykoli se objeví nějaký milník, který se nedaří překonat, tak přemýšlím o pyramidovém myšlení. Jeho podstata spočívá v tom, že obtížnost cesty je nepřímo úměrná počtu lidí, kteří ji zdolají a dosáhnou vrcholu.

Když se objeví potíže, tak je pro většinu lidí nejjednodušší se prostě vzdát. Dav se tak postupně směrem k další a další úrovni čím dál tím víc tenčí a čím se dostanete výš, tím těžším výzvám čelíte. Ovšem čím méně je na dané úrovni lidí, tím větší odměny tam čekají.

Zvětšující se překážky jsou součástí cesty na vrchol a každý kdo roste, v určitém okamžiku selže. Jednoduše platí, pokud neselžete, nerostete. Ale to, co uděláte po neúspěchu, je to, co odlišuje úspěšné lidi od ostatních.

Tohle platí i v investování a je důležité si uvědomit, že ne vždycky se musí zadařit, občas uděláte chybu, ale překonání jednoho neúspěchu vede k dosažení nějakého jiného mnohem většího úspěchu.

5. Zaměřit se na řešení místo na problém

Jeden ze zvyků, který v otázce přemýšlení zásadně mění hru, je zaměření se na řešení a ne na problém. Zejména u úspěšných jedinců je neotřesitelná víra, že každá hádanka nebo každý problém, který se objeví, má řešení.

Otázka, kterou si pokládají, je: „Jak to mám udělat, aby to fungovalo?“

Zatímco většina ostatních lidí se zaměří na všechny důvody, proč to nefunguje. Každá výmluva, která je napadne, je vzdálí od jejich cíle. Když totiž začnete přemýšlet o problému, tak se začnou rychle nabalovat další problémy a než se nadějete, tak vás to zahltí.

Takže místo toho, abyste hráli hru „co když…“ a přemýšleli o všech dodatečných komplikacích, které může způsobit jeden problém, tak je lepší přemýšlet o řešeních. Jakkoli se vaše starosti nebo problémy zdají být vážné, nenechají vás v noci spát, tak pokud je skutečně analyzujete, zjistíte, že každý jednotlivý problém má svoje řešení.

6. Zastavit se a přemýšlet

Bill Gates, který založil Microsoft, započal v 80. letech svoji každoroční tradici takzvaného „týdne na přemýšlení“. Ten spočívá v tom, že se odebere na nějaké osamocené místo, vypne veškerá komunikační zařízení a čas tráví čtením, učením se a přemýšlením. Díky tomu prý může být kreativní a skutečně se soustředit na celkový obraz.

I mezi doporučeními legendárního investora Petera Lynche se objevuje tip, že pokud si nevíte právě rady a máte pochybnosti, tak si dejte pauzu a pokračujte později.

Za mě není úplně nezbytně nutné zmizet na celý týden jako Bil Gates, obzvlášť pokud máte třeba taky malé děti, tak to ani není možné, ale tahle technika má obrovský přínos už i pár hodin jednou za čas, když si dovolíte zastavit se, sednout si a prostě jen přemýšlet. Když tohle uděláte, tak obvykle získáte na svůj život lepší pohled, uvidíte ho z větší perspektivy a ujasníte si směr, kterým jdete.

Při vší práci a povinnostech, které má člověk v plánu, vypadá zastavení se a přemýšlení zdánlivě jako krok zpět, ale ve skutečnosti nás dokáže posunout přesně tam, kam se chceme dostat.

Když to shrnu, tak mně osobně přinesly tyto zvyky do života mnohem větší efektivitu, ale i klid při přijímání různých investičních rozhodnutí. A jak jsem zmínila, pro mě byla stěžejní dvojka – uvědomit si potřebu vycházení ze své komfortní zóny. Dejte mi do komentářů vědět, který ze zvyků v tomto článku nejvíc oslovil vás, případně se podělte i o nějaký svůj speciální zvyk, který se vám osvědčil a který může pomoct i ostatním.

A pokud si nechcete nechat ujít nejnovější příští článek, zapněte si odběr ZDE (na konci stránky).

Kamila Kudělová
Moje mise je podporovat ženy na jejich cestě k dalšímu příjmu a finanční nezávislosti díky tomu, že se naučí úspěšně investovat do akcií.